Biscuit de Savoie. (Pişcot)

 Biscuit de Savoie se poate folosi ca blat pentru torturi aniversare și rulade, sau se poate consuma ca atare. Nu conține gluten prin urmare reteta se adresează și celiacilor. 

INGREDIENTE:

  • 6 gălbenușuri 
  • 6 albușuri de la ouă mari, sau 7 albușuri de la oua mărime medie
  • 150 gr amidon de porumb
  • 180 gr zahar foarte fin
  • coaja rasa de lamaie bio
  • un praf de sare
  • unt pentru uns forma

MOD DE PREPARARE:

  1. În primul rand, amestecati intr-un recipient 130 de gr de zahar cu coaja rasa de lamaie și lăsați pentru o ora, acoperit cu pelicula, astfel încât zaharul sa împrumute mirosul de lamaie.
  2. Frecati spuma crema galbenusurile cu zaharul cu lămâie.  Mixați pana devine o compozitie spumoasa, deschisa la culoare.
  3. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare si restul de 50 de grame de zahar. Bateti pana își dublează volumul.
  4. Incorporati cu mișcări circulare, alternativ, amidonul și spuma de albușuri, la compozitia cu gălbenuș. 
  5. Ungeți cu unt o forma rotunda cu inel detasabil. Pudrati pereții cu zahar pudra și turnati aluatul.
  6. Încingeți cuptorul la 220 de grade. Coaceti 6 minute la temperatura de 220 de grade, apoi reduceti la 130 și coaceti încă 35 de minute. Faceți proba cu scobitoarea. Scoateti forma pe un grătar de bucatarie.
  7. Dacă optați sa consumați pișcotul ca atare, pudrati-l cu zahar pudra de îndată ce îl scoateti din cuptor.

Variantă cu faină:

De când aveam vârsta de 20 de ani execut blatul acesta și nu l-am greșit niciodată. În perioada când nu aveam mixer, cantar digital sau alți roboti de bucatarie, regula era: cate ouă (mărime medie), atâtea linguri de zahar și tot atâtea linguri de făină (lingura de faină plină, dar sa nu fie cu varf) Am folosit întotdeauna un tel în spirala. 

Mod de preparare:

Separa albușurile de gălbenușuri. Bate albușurile cu un praf de sare pana devine totul o spuma. Adauga pe rand cate o lingura de zahar tos. După fiecare, bate bine. Cand au devenit spumoase și nu se mai simt granulele de zahar pune galbenusurile. Se amesteca rapid, nu de foarte multe ori, pana la incorporarea completa. Scoate telul, și cu ajutorul unei linguri mari sau cu o spatulă de silicon (italienii le numesc „limba de caine”) incorporeaza faina cernuta în prealabil. Mișcările sa fie ample, circulare. Amesteca maxim de 10 ori. Toarna in forma unsa, rotunda sau dreptunghiulara, cum dorești. Coace la 160 grade (foc mijlocul spre mic) pana se desprinde un milimetru de pe pereții formei. Daca o consumi ca atare poți opta sa combini cateva linguri de aluat cu cacao sau cafea solubila și sa torni deasupra. Dacă optezi sa folosești pentru blat de tort, taie în 3 parti și folosește partea care a fost jos, deasupra. Este mai neteda. Un tort pe care-l făceam des era unul alb, cu frisca si fructe. Foloseam sucul unei conserve de ananas pentru însiropat, așezăm frisca bătută apoi așezam felii de citrice proaspete, kiwi și ananas din conserva. Terminam cu un strat de fructe, nu mai era necesara ornarea.  Acum fac prăjituri mult mai complicate și cu nume sofisticate, tortul cu fructe a devenit o amintire! : ))))))

Lasă un comentariu