Cozonac melc, cu cremă de vanilie și stafide „îmbătate” cu rom.

Iată ce minunăție v-am pregatit, păcat că nu puteți simți mirosul! De fapt mi-am pregătit, dar m-am gândit la voi. Pentru cei care doresc o alternativă la cozonacul clasic sau li se pare complicat sa facă cozonac, aceasta este rețeta ideală.

INGREDIENTE

Pentru crema de vanilie:

  • 500 ml lapte
  • 6 gălbenușuri
  • 150 gr zahăr ros
  • 40 gr amidon
  • 1 fiolă cu esența de unt si vanilie (Ruf)
  • bucăți de coajă de lămăie (fără partea albă)

Pentru aluatul de cozonac:

  • 100 ml lapte
  • 100 gr unt topit
  • 20 gr drojdie de bere
  • 2 ouă
  • 400 gr făină
  • un praf de sare
  • 50 gr zahăr
  • 60 gr stafide
  • rom (optional)

Pentru uns:

  • 1 ou
  • 2 linguri de lapte

Pentru luciu:

  • 50 ml apă
  • 50 gr zahăr

MOD DE PREPARARE:

  1. Puneti la înmuiat stafidele in rom, de seara până dimineața, dacă doriți un gust alcoolic. Dacă nu va place gustul alcoolic, puneti stafidele la înmuiat in apă caldă, cu 30 de minute inainte sa va apucați de preparare.
  2. Pregatiti-va toate ingredientele pentru cozonac.
  3. Încălziți laptele pentru cozonac la 37 de grade, adăugați o linguriță de zahăr și drojdia mărunțită. Puneti vasul intr-un loc cald pana când face o spumă, semn că drojdia s-a activat.
  4. Cerneti faina intr-un castron si faceți o groapă in mijloc. Turnați laptele cu drojdia și începeți sa incorporați. Adaugati treptat ouăle batute, zahărul și untul topit. Adaugati sarea, cât mai tarziu după incorporarea drojdiei.
  5. Frământați circa 10 minute, până se desprinde usor aluatul de mână.
  6. Formați o bila din aluat și puneti-o intr-un bol curat pe care l-ați uns cu ulei. Eu am folosit spray-ul de la Lurpak, este foarte comod. Ungeti o folie alimentară și puneti peste bol. Acoperiți cu un stergar gros si lăsați la dospit intr-un loc cald, 60 de minute.
  7. Pregătiți crema. Puneti laptele la fiert impreună cu o bucată de coajă de lămâie bio. Stati cu ochii pe lapte! Când începe să fiarbă pe margini, fără să dea in clocot, stingeți focul.
  8. Bateti galbenusurile cu zahărul, nu este necesar să bateti cremă, incorporați apoi amidonul.
  9. Turnați laptele cald peste crema de ou, întâi câteva linguri apoi restul.
  10. Puneti inapoi in crăticioara in care ati incalzit laptele, crema de vanilie.
  11. Asezati pe foc cu flacara la minim și amestecați continuu cu un tel, până se îngroașă crema. Dupa ce ati luat de pe foc, adaugati fiola cu esența de vanilie.
  12. Așezați folie alimentară direct pe suprafața cremei și lăsați să se răcească.
  13. Scurgeți bine stafidele de lichid.
  14. La expirarea timpului de dospire scoateți aluatul din bol și asezati-l pe o suprafață de lucru.
  15. Intindeti-l cu mâna în formă dreptunghiulară la dimensiunea de 40×30 cm.
  16. Așezați crema pe foaia de cozonac și intindeti-o cu o spatulă. Lăsați o bordură de 2 cm de jur împrejur.
  17. Presărați stafide și rulați foaia de cozonac.
  18. Pregătiți o formă de tort cu inel detașabil, cu diametrul de 26-28 cm. Ungeti pereții formei și puneti hartie de copt.
  19. Tăiați felii de 4 cm grosime. Eu mi-am trasat întâi semne, apoi am tăiat. Așezați feliile in forma, una lângă alta, păstrând câțiva milimetri distanță între ele (evident, cu taietura in sus). Ungeti cu un ou batut cu 2 linguri de lapte și presărați restul stafidelor deasupra.
  20. Acoperiți din nou cu folie alimentară unsa cu ulei și puneti un stergar gros peste formă. Lăsați la dospit 60 de minute (presupun că aveți ce face in acest interval, eu am prăjit pește, am făcut un mujdei, am deschis ușa terasei de o mie de ori că Tommy si-a gasit ca distractie să iasă prin garaj și să intre prin terasă, ușa terasei este plină de urme de lăbuțe in permanență 😠).
  21. Încingeti cuptorul la 180 de grade.
  22. Deprindeți cu grijă folia alimentară, ungeti încă o dată cu ou bătut și dați la cuptor pentru 35-40 de minute.
  23. Întoarceți forma după primele 15 minute.
  24. Cat timp se coace, faceți un sirop din 50 ml apă si 50 gr zahăr. Din momentul în care dă in clocot fierbeti 3 minute.
  25. Când cozonacul este gata (mirosul este incredibil-vanilie, lămâie, rom!) scoateti-l pe un gratar metalic, astfel încât să circule aerul pe dedesubt.
  26. Pentru un luciu deosebit ungeti cozonacul cu sirop, cu ajutorul unei pensule de silicon.

OBSEVAȚIE: Acesta este un desert nemțesc in origine și se numeste Schnekenkuchen, in traducere liberă prăjitură melc. In Franța se numeste Chinois (Chineză) deoarece cel care a importat acest desert in Franța, nereușind să pronunțe numele nemțesc, a asemănat denumirea preparatului limbii chineze (imposibil de pronuntat).

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s