Papiote din piept de curcan.

Pieptul de pui sau curcan este o carne fadă, mie nu-mi place. Cand fac friptură dintr-un pui întreg, va mărturisesc ca părțile mele preferate sunt aripile și spinarea, adică exact ce-i plăcea mamei mele iar eu strâmbam din nas când eram copil. De la piept îmi place doar fileul mic din interior, dar găsesc întotdeauna moduri de a găti acesta parte anatomică încăt să o pun în valoare. În reteta de azi va arat un mod rapid de a pregăti câteva fileuri din piept de curcan.

INGREDIENTE  (4 portii):

  • 500 gr piept de curcan
  • 150 gr jambon crud Serrano (gata feliat)
  • cașcaval moale, neafumat
  • 30 gr unt
  • 12 frunze de salvie proaspătă 
  • sare și piper negru proaspat râşnit
  • supa de pui facuta dintr-un cub
  • făină pentru pudrat 
  • 1 crenguța de rozmarin proaspat
  • 1/2 pahar vin alb
  • ulei de măsline 

MOD DE PREPARARE:

  1. Folositi o bucata de piept din care taiati felii groase de jumătate de centimetru. Puteti cumpăra și felii gata taiate dar sunt mai scumpe, pentru că implică și manopera. Cu un efort minim puteți să obțineți același rezultat cu mai putini bani.
  2. Bateti carnea cu un ciocan de snitele astfel încât sa aplatizati carnea fără sa o rupeți. Eu ca să nu zdrobesc carnea asez peste ea întotdeauna o foaie de copt udata și storsa.
  3. Tăiați carnea în bucăți potrivite, cam cât podul palmei.  Sărați şi piperati apoi asezati peste carne o felie de jambon și 2-3 bucati de cașcaval taiat bastonașe, fără să depășiți marginea feliilor de carne.
  4. Rulati strâns feliile, asezati o foaie de salvie deasupra și legati-le la mijloc cu ață de bucătărie. 
  5. Faceți un pic de supa cu un cub de carne. Eu nu-mi bat capul cu cantitățile, pun un ibric cu apa la fiert şi când da în clocot pun cubul.
  6. Înfăinati lejer papiotele de carne. Încingeți într-o tigaie câteva linguri de ulei și o lingura de unt, puneti crenguța de rozmarin și carnea.Prajiti papiotele pe toate părțile până încep să capete culoare. 
  7. Stingeți cu 150 ml vin alb, lasati sa se evapore apoi turnati un pahar de supa, sărati și piperați.  Puneti capacul si lasati sa se inabuseasca 10 minute la foc mediu.
  8. Dati capacul la o parte, ridicați flacara și lăsați sa se restrângă sosul.
  9. Scoateti bucățile de carne pe o farfurie. Dacă sosul este încă prea lichid mai lasati pe foc pentru câteva clocote. Strecurati-l cu ajutorul unei site și turnati peste papiote. 
  10. Serviti preparatul fierbinte cu garnitura care va place.

    SFATURI:

    • Pe timpul coacerii se va scurge branza din papiote. Nu este nicio problema, va contribui la gustul sosului.
    • Carnea de curcan poate fi înlocuită cu carne de pui, mânzat sau cotlet de porc. Restul ingredientelor rămân neschimbate.
    • Jambonul îl găsiți în caserole la raftul cu mezeluri feliate. Eu am ales Serrano dar marca nu are nicio legătură cu gustul. Important este sa nu fie afumat.
    • Alegeți o branza sau un cașcaval care se dezintegrează la căldură, tipul: svaiter, gouda, gruyère, aurrichio, moeciu, etc. Nu alegeți o branza care se întinde când se topeste, adică tipul mozzarella.
          Anunțuri

          Lasă un răspuns

          Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

          Logo WordPress.com

          Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

          Poză Twitter

          Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

          Fotografie Facebook

          Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

          Fotografie Google+

          Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

          Conectare la %s